Τρεις Έλληνες μουσικοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Στάθης Καραπάνος (φλάουτο), ο Τριαντάφυλλος Λιώτης (πιάνο) και ο Ιάσωνας Κεραμίδης (βιολί), και ο διεθνούς φήμης Γάλλος τσελίστας Dimitri Maslennikov, θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια από την Τετάρτη 8 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 10 Αυγούστου στα πλαίσια του Opus 2018.

Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν μουσικοί ή σπουδαστές μουσικής ανεξάρτητα με το επίπεδο σπουδών τους. Θα πραγματοποιηθούν ατομικά αλλά και ομαδικά μαθήματα ανάλογα με τις συμμετοχές.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε καθημερινά στα τηλέφωνα 2744067376 (6-8 μ.μ.) και 6948574703.

Ατομικό μάθημα

Διάρκεια 45′ – 60′

Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ

Ομαδικό Μάθημα

Διάρκεια 120′

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Οι μαθητές στα ομαδικά μαθήματα θα χωριστούν ανάλογα με το καλλιτεχνικό τους επίπεδο. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Λουτρακίου, Κολοκοτρώνη 17.

 

Dimitri Maslennikov

O Dimitri Maslennikov ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην ηλικία των 5 ετών. Στην ηλικία των 11 κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό σολίστ στη Μόσχα και τον Τσέχικο διεθνή διαγωνισμό στην Πράγα. Ο Dimitri είναι επίσης ο νικητής στο διαγωνισμό Tchaikovsky και Rostropovitch. Σε ηλικία 14 ετών λαμβάνει υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση για σπουδές στο Ωδείο του Παρισιού, όπου και αποφοιτά παίρνοντας το 1ο βραβείο παμψηφεί.

Ο Dimitri Maslennikov εκλήθη να παίξει σε φημισμένες ορχήστρες όπως: Moscοv Soloists, Moscow Virtuosos, Russian Symphony Orchestra, Prague Radio Orchestra, the Israel Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Strasburg Philharmonic Orchestra κ.α.  O Dimitri Maslennikov έλαβε τεράστια υποστήριξη από το μαέστρο Christoph Eschenbach. Παράλληλα έχει συμπράξει με την NDR Hamburg Orchestra, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας.

Από πολύ νωρίς στην καριέρα του και χωρίς διακοπή ο Dimitri Maslennikov ήταν προσκεκλημένος από Φεστιβάλ μεγάλου κύρους όπως: Festival of Schleswig ‐ Holstein, Colmar, Verbier, Ravinia στο Chicago. Έχει παίξει σε περίβλεπτες σκηνές όπως: the Suntory Hall στο Τόκυο, Salle Pleyel στο Παρίσι, στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, Rudolfinum στην Πράγα, Grand Hall in the Philharmonic στην Αγία Πετρούπολη. Ο Dimitri Maslennikov έδωσε επίσης εκπληκτικά κονσέρτα για τα Ηνωμένα Έθνη και για τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Το 2006 ο Dimitri  ηχογράφησε 2 κονσέρτα για τσέλο του Dimitri Sostakovitch’s με την NDR Οrchestra του Αμβούργου με μαέστρο τον Christoph Eschenbach, μια αναγνωρισμένη ηχογράφηση από τον Διεθνή τύπο.  Το 2008 έπαιξε για πρώτη φορά παγκοσμίως το κονσέρτο για τσέλο του Γάλλου μαέστρου Marc – Andre Dalbavie  με την Ensemble Interconteporain στο θέατρο Miller, του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

To 2010, ακολούθησαν αναρίθμητες συναυλίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Κατόπιν αυτών ο Dimitri ηχογράφησε τις παραλλαγές Rococo του Tchaikovsky σε συνεργασία με τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Cristoph Eschenbach. Αυτή η ηχογράφηση ήταν η αιτία να κάνει επίσημα το ντεμπούτο του στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, καθώς επίσης να δώσει κονσέρτα στα φεστιβάλ Schleswig Holstein και Rheinghau. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα και ρεσιτάλ στην Γαλλία και στο εξωτερικό έκανε το εξαιρετικό του ντεμπούτο στην Κίνα το 2012 με την ορχήστρα του National Center of the Performing Arts. Την ίδια χρονιά ο Dimitri  ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με την Φιλαρμονική ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης και τον Μαέστρο Youry Temirkanov.

Το 2014 ο Dimitri περιόδευσε στην Ασία με την φιλαρμονική ορχήστρα στης Αγίας Πετρούπολης, οπότε και του εδόθη ο τίτλος τιμής Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Guangzhou Opera. Ο Dimitri έπαιξε για πρώτη φορά το Dalbavie’s Cello and Orchestra Concerto με την Mozarteum  Orchestra υπό την Διεύθυνση του Maestro Eschenbach κατά την διάρκεια της τελευταίας επανάληψης του Φεστιβάλ του Σαλτσμπουργκ.

Ανάμεσα στα τρέχοντα έργα του Dimitri Maslennikov θα είναι και μια ηχογράφηση με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου αφιερωμένη στον Haydn, όπως επίσης και κονσέρτα με την Εθνική Ορχήστρα στην Ουάσινγκτον και την Tonhalle Orchestra στην Ζυρίχη.

 

 

Στάθης Καραπάνος

Ο Στάθης Καραπάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 και ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου με την Μυρτώ Τσακίρη στο Ωδείο Αθηνών. Το 2009 έγινε δεκτός στην Εθνική Σχολή Μουσικής της Σόφιας από όπου και απεφοίτησε το 2013 μελετώντας με τον καθηγητή Georgi Spassov, ενώ διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Εθνικής Σχολής Μουσικής στο φλάουτο και στο piccolo. Από το 2013 συνεχίζει τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη της Γερμανίας με την Renate Greiss–Armin και τον Mathias Allin. Έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας σεμινάρια με διεθνούς κύρους φλαουτίστες, όπως οι Peter Lukas Graf, Andrea Lieberknecht, Andras Adorjan, Robert Winn, Pirmin Grehl, Thomas Jensen, Grigorii Mordashov, Anette Maiburg.

Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φλάουτου και μουσικής δωματίου, όπως το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Hopes, Talents, Masters”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Petar Konjovic”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Urs Rüttimann” και το 2o Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Friedrich Kuhlau”.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με τα εξής σύνολα: Classic FM Radio Orchestra (2012) παίζοντας τη “Fantasie Brilliante on themes of Bizet’s Carmen” του F. Borne, στη Sala Bulgaria της Εθνικής Σχολής της Σόφιας (2012) με την Sinfonietta Orchestra παίζοντας το “Concerto” του J. Ibert, και με την Καμεράτα Junior Orchestra (2014) παίζοντας το “Dance of the blessed spirits” του Ch. W. Gluck στο Ωδείο Αθηνών. Το 2015 μαζί με τον πιανίστα Τριαντάφυλλο Λιώτη έδωσε δύο ρεσιτάλ στο “Santorini Arts Factory” στην Βλυχάδα της Σαντορίνης, και το 2015 έπαιξε το “Brandenburg Concerto N. 5” του J. S. Bach μαζί με τον Jewgenii Schuk, την Olga Zheltikova και την ορχήστρα Ensemble Zeitlose Musik στην Καρλσρούη και στο Freiburg τις Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ στο κονσέρτο του S. Mercadante – συναυλία που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Ιάσωνας Κεραμίδης

Ένας βιρτουόζος βιολονίστας με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συναίσθημα και μεσογειακό ταμπεραμέντο. Γεννήθηκε το 1985 στην Καβάλα και ξεκίνησε την εκμάθηση του βιολιού στην ηλικία των 5 χρόνων μαζί με τα δύο αδέλφια του, οι οποίοι είναι επίσης επαγγελματίες βιολονίστες. Οι σπουδές του στο βιολί ολοκληρώθηκαν στις Μουσικές Ακαδημίες της Καρλσρούης και Στουτγκάρδης, δίπλα στους καθηγητές Ingolf Turban και Ulf Hoelscher, όπως και στη μουσική δωματίου με τους καθηγητές Michael Uhde και Markus Stange.

Στα διάφορα σεμινάρια – masterclasses που παρακολούθησε,  ο Ιάσονας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με γνωστούς και αξιόλογους βιολονίστες όπως: Λεωνίδα Καβάκο, Ruggiero Ricci, Gidon Kremer, Eugene Sarbu, Ingolf Turban, Stephen Shipps και Stephan Picard.

Ο Ιάσονας έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς από την ηλικία των 13 χρόνων, όπως: 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1998), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας της Καρλσρούης (2006), Υποτροφία από το Ίδρυμα Γ.Α.Παπαϊωάννου Καβάλας (2006), 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Neustadt-Weinstrasse Γερμανίας, Υποτροφία από το Ίδρυμα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2008), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Βιολιού ART στη Θεσσαλονίκη-Ελλάδα (2010), 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Neustadt (2010), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας Καλσρούης για πιάνο τρίο (2012), 2ο βραβείο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Illzach (Γαλλία, 2013). Έχει καταστεί υπότροφος από διάφορους οργανισμούς και το βιολί του είναι κατασκευής Ferdinando Gagliano του 1752.

Ο Ιάσονας έχει συμμετάσχει και έχει δώσει πολυάριθμα κονσέρτα σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως: HΠΑ, Τσεχία, Κίνα, Σερβία, Αγγλία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Ρωσσία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, μεταξύ των οποίων ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική του Baden-Baden, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Olomuc και τη Γερμανική Κρατική Ορχήστρα. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου, ενώ από το Μάρτιο του 2018 είναι πλέον, κατόπιν ειδικής ακρόασης, κονσερτίνο της ορχήστρας (konzertmeister). Είναι επίσης μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, όπως και του Astris Piano Trio και Akamas Duo με τον κιθαρίστα Νικόλα Κυριακού.

 

Τριαντάφυλλος Λιώτης

Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου, Δίπλωμα, Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο) και τις συνέχισε στη Γερμανία στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Detmold με τους καθηγητές Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist) και Manuel Lange (Master Liedklasse) και μετέπειτα στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Karlsruhe με τον καθηγητή Dr. h. c. Kalle Randalu (Solistenexamen), όπου από το 2015 έχει τη θέση του βοηθού του. Τις μουσικές του γνώσεις μπόρεσε να εμπλουτίσει περαιτέρω μέσα από σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως οι A. Schiff, L. Remy, P. Badura-Skoda, B. Ringeissen, T. Quasthoff, M. Tirimo, M. Itoh, B. Fredriksen, A. Bauni, P. Vladigerov, Γ. Θυμής και Γ. Χατζηνίκος.

Έχοντας ήδη συνεργαστεί με επιτυχία με σημαντικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως η Baden Baden Philharmonie, η Detmolder Kammerorchester, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ), ο Τριαντάφυλλος Λιώτης αναπτύσσει σταδιακά μια διεθνή συναυλιακή δραστηριότητα αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές με ρεσιτάλ πιάνου, Lied και μουσικής δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) και συμμετέχοντας σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (π.χ. Φεστιβάλ Bach Detmold, Haller Bach Tage, Klassik Bülach, Φεστιβάλ Albéniz Camprodon, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Santorini Arts Factory). Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονης μουσικής, ανάμεσά τους και βραβευμένων συνθετών. Ηχογραφήσεις και συναυλίες του έχουν μεταδοθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Έχει διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου όπως (πιο πρόσφατα, το 2015) βραβείο Bach και 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Grand Prize Virtuoso Vienna”, 3ο βραβείο του 39ου διεθνούς διαγωνισμού πιάνου “Μαρία Κάλλας”, βραβείο Albéniz και βραβείο του σεμιφιναλίστ στον 61ο διεθνή διαγωνισμό “Maria Canals Barcelona”. Το Νοέμβριο του 2015 κέρδισε επίσης το 1ο βραβείο στον εσωτερικό διαγωνισμό “Dr. Hermann Büttner“ της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής της Karlsruhe και τον Απρίλιο του 2016 ήταν σεμιφιναλίστ του 58ου διεθνή διαγωνισμού πιάνου “Premio Jaén”. Από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν υπότροφος του ιδρύματος “Villa Musica Rheinland-Pfalz”. Το 2015 κέρδισε σε συνεργασία με σύνολο μουσικής δωματίου της Detmolder Kammerorchester (DKO) το περίφημο βραβείο “ECHO Klassik“ για την ηχογράφηση του έργου “Das Lied von der Erde“ του G. Mahler στη διασκευή των Schönberg / Riehn για σύνολο δωματίου (Label: Dabringhaus und Grimm).

Πρόσφατε παρουσίασε την πλήρη σουίτα “Iberia“ του Isaac Albéniz τον Αύγουστο του 2016 στο περίφημο ομώνυμο Φεστιβάλ, στο Camprodon της Ισπανίας.

 

 

 

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit