
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Δύο πολιτιστικοί οργανισμοί, 36 ηθοποιοί – τραγουδιστές, 74 συντελεστές, ορμώμενοι από 4 νομούς, ενώνουν τα χέρια και σχηματίζεται ο κύκλος της Αγάπης και της Δικαιοσύνης.
Το “ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ” και το “ΘΕΑΤΡΟ σε ΦΟΡΜΑ”, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων, σας παρουσιάζουν το διαχρονικό αριστούργημα “Ο κύκλος με την κιμωλία” του Bertolt Brecht, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και Σκηνοθεσία Τάκη Τσαρσιταλίδη.
Τετάρτη 5 Αυγούστου
«Ο κύκλος με την Κιμωλία»
21.30 Ι Πάρκο Δεξαμενής
Είσοδος Ελεύθερη
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας κάντε έγκαιρα κράτηση!
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6983602811

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, γεννήθηκε το 1898, στη Βαυαρία και πέθανε το 1956, στο Ανατολικό Βερολίνο. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (1917-1921) και στη συνέχεια επιστρατεύτηκε ως Νοσοκόμος και υπηρέτησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, άρχισε να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του, ήταν το Εγκόλπιο ευσέβειας, (Hauspostille). Η προσαρμογή της Όπερας των ζητιάνων, του Τζον Γκέι, με το όνομα, Η Όπερα της Πεντάρας (1928), σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπός του, επηρέασε την παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ.
Τα έργα του Μπρεχτ, χαρακτηρίζονται αρχικά, από το πνεύμα του αντμιλιταρισμού, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια αποφασιστική στροφή στη σκέψη και τη ζωή του που εμπνέεται από τη Μαρξιστική Φιλοσοφία.
Ανάμεσα στα έτη 1937 και 1945, έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του:
Η ζωή του Γαλιλαίου (1937-39), Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της (1936-39), Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν (1935-41), Ο Κύριος Πούντιζα και ο Υπηρέτης του Μάττι (1940), Η Άνοδος του Αρτούρου Ούι (1941), Τα οράματα της Σιμόνης Μασάρ (1940-43), Ο Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1942-43) και ο Καυκασιανός Κύκλος με την κιμωλία (1943-1945).
Η παγκοσμιότητα του έργου του, αναγνωρίστηκε ευρέως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τα έργα του κλείνουν μέσα τους μια διάρκεια, καθώς αναδεικνύουν την ανθρώπινη υπόσταση. Έτσι όχι μόνο δεν καταλύθηκαν από το χρόνο, αλλά τώρα προβάλλονται και τιμώνται περισσότερο από ποτέ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο κύκλος με την κιμωλία, είναι ένα από τα πιο διάσημα, και πολυπαιγμένα, έργα του Μπρεχ
Στα σύνορα ενός κατεστραμμένου χωριού στον Καύκασο, υπάρχει φιλονικία των κατοίκων για την περαιτέρω αξιοποίηση της γης. Η λεκτική μάχη κερδίζεται από τον «εμπειρογνώμονα» και για να γιορτάσουν το γεγονός, καλούν μερικούς καλλιτέχνες οι οποίοι αφηγούνται μια ιστορία με κινέζικες ρίζες που περιλαμβάνει χορό και τραγούδι, τον Καυκασιανό Κύκλο με την Κιμωλία:
Η Γρούσα, υπηρέτρια στο Παλάτι του Κυβερνήτη, Γκεόργκι Αμπασβίλι, όταν ξεσπάει η επανάσταση στη χώρα της Γεωργίας, καλείται να προστατεύσει το ξεχασμένο νεαρό Πρίγκιπα Μιχαήλ, γιο του Γκεόργκι και της Ναταλίας Αμπασβίλι, από όσους επιδιώκουν το θάνατό του. Βρίσκεται μόνη, απέναντι σε ένα βρέφος και παίρνει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής της, όταν το σώζει και κυνηγημένη πια και η ίδια, το κουβαλά μαζί της, σε διάφορους προορισμούς.
Πολλές οι δυσκολίες και τα προβλήματα, όμως ο έρωτάς της για το στρατιώτη Σίμωνα και η αναμονή της επιστροφής του, της κρατά ζωντανή την ελπίδα, ότι το αναπάντεχο θα συμβεί και τα πράγματα θα καλυτερέψουν
Όσο περνάει ο καιρός, η Γρούσα δοκιμάζεται σκληρά και για να εξασφαλίσει το μέλλον του παιδιού, διακινδυνεύει αρκετές φορές, ακόμα και την ίδια της τη ζωή, ενώ φθάνει μέχρι το γάμο με κάποιον που δεν αγαπά, προκειμένου να εξασφαλίσει, την κοινωνική υπόληψη που απαιτείται για την ανατροφή του Μιχαήλ.
Η βιολογική μητέρα του παιδιού, εμφανίζεται και διεκδικεί δικαστικά το γιο από την Γρούσα την οποία κατηγορεί ότι της τον έκλεψε, αποβλέποντας ωστόσο και στη μεγάλη περιουσία που έχει κληρονομήσει ο Μιχαήλ.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]