
Cristina Basili (cello) και Timotej Kosovinc (guitar)
Δύο σπουδαίοι μουσικοί από την Αυστρία εγκαινιάζουν φέτος τη συνεργασία του Opus με την Αυστριακή Πρεσβεία και το ΕλληνοΑυστριακό Καλοκαίρι 2022.
Η συναυλία του Duo Christina & Timotej θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής την Τρίτη 2 Αυγούστου και ώρα 21.00.
Είσοδος Ελεύθερη
Ποιοι είναι…
Χριστίνα Μπαζίλη “Ευαισθησία, ευγένεια και εκφραστική ιδιαιτερότητα” χαρακτηρίζουν τις ερμηνείες της και την κατατάσσουν στους υποσχώμενους νέους καλλιτέχνες της γενιάς της. Pεσιτάλ, κοντσέρτα με ορχήστρα και συναυλίες μουσικής δωματίου την έχουν φέρει σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής (Wiener Konzerthaus, Tonhalle Zürich, Walt Disney Concert Hall Los Angeles, Odessa Philharmonic Hall, Gasteig-München, Μέγαρο Αθηνών κ.α.) Συμμετέχει σε μουσικά φεστιβάλ (Pärnu Music Festival, Εστονία, Yellow Barn Music Festival, USA, Riva Music Festival, Ιταλία, World Enescu Festival Sinaia, Ρουμανία, Nafplion und Aigina Music Festivals, Ελλάδα) Σημαντικές είναι οι συνεργασίες της με διάσημους ερμηνευτές όπως Oleg Maisenberg, Anthony Marwood, Lucy Shelton, Antonio Meneses, Barbara Moser, Rainer Schmidt, Annely Peebo και μαέστρους όπως Hobart Earle, Claudius Traunfellner, Vitaly Protasov, Francois-Xavier Roth, Benjamin Zander, Carl St Clair, Yoav Talmi, Uriel Segal, Michael Sanderling και Paavo Järvi.
Έχει κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς για νέους στην Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία όπως „Violoncello-Wettbewerb Liezen“, „Antonio Janigro Competition“, „Prima la musica“, Lions Music Competition Austria. Το 2015 της απονεμήθηκε το βραβείο ESTA στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού Johannes Brahms. Ήταν υπότροφος της Accademia Musicale Chigiana, Siena, Ιταλία της Karajan Stiftung Wien, Αυστρία. Rahn Kulturfonds Zürich, Ελβετία καθώς και του Ιδρύματος Ωνάση
Γεννημένη στη Βιέννη το 1993 πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 6 ετών με τους Vladimir Malinowski και David Grigorian. Το 2009 συνάντησε τον διάσημο τσελίστα Antonio Meneses, ο οποίος την κάλεσε στην τάξη του στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, απ` όπου αποφοίτησε το 2015 με master performance. Ακολούθησαν σπουδές με τον Ralph Kirshbaum με υποροφία της σχολής Thornton του University of South California, Los Angeles -2018 Graduate Certificate Diplom. Σημαντικές επιρροές στην μουσική της εξέληξη είχε απο τους Natalia Gutman, Frans Helmerson, Claudio Bohorquez, Leonid Gorokhov, Thomas Demenga, Gustav Rivinius, Alban Gerhardt, Benjamin Zander, Paavo Järvi, Neeme Järvi, Belcea Quartet και Hagen Quartet.
Η νεαρή τσελίστα παίζει ένα βιολοντσέλο του Antonio Gibertini 1844.
Timotej Kosovinc, συνθέτης και κιθαρίστας με έδρα τη Βιέννη, συνθέτει για μια μεγάλη ποικιλία οργάνων και ενορχηστρώσεων. Στα έργα του συνδυάζει κλασικές και σύγχρονες συνθετικές τεχνικές με μουσικό υλικό που συχνά προέρχεται από τη λαϊκή μουσική. Στόχος του είναι πάντα να μιλάει μια μουσική γλώσσα που όλοι οι λάτρεις της μουσικής μπορούν να καταλάβουν. Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD “The Good Moment” (Contrastes Records, διανομή Naxos Records και Universal Music), όπου ερμηνεύει έργα του για σόλο κιθάρα. Με αυτό το CD κέρδισε την προσοχή του διεθνούς κοινού και απέσπασε πολυάριθμες συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ.
Σπούδασε κιθάρα (με τον καθηγητή Alvaro Pierri) και σύνθεση (με τους καθηγητές Johannes Kretz και Detlev Müller-Siemens) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης. Είναι βραβευμένος δυο φορές με το Würdigungspreis του Αυστριακού Υπουργείου Παιδείας, Επιστημών και Έρευνας για τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά του επιτεύγματα στη μελέτη της σύνθεσης και της κιθάρας. Ως συνθέτης, κιθαρίστας και λέκτορας, είναι βραβευμένος σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας και σύνθεσης και τακτικός προσκεκλημένος σε διακεκριμένες αίθουσες συναυλιών όπως η Musikverein (Βιέννη, Αυστρία), η Φιλαρμονική Σλοβενίας (Λιουμπλιάνα, Σλοβενία) ή η Cankarjev Dom (Λιουμπλιάνα, Σλοβενία) και σε διάφορα φεστιβάλ και θερινά σχολεία όπως τα Wien Modern, Intonation Hungary, Forum Gitarre Wien, Liechtensteiner Gitarrentage, Sonus – Kammermusikwerkstatt ή το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Postojna. Η μουσική του παίζεται τακτικά στην Ευρώπη και τον Καναδά.





